Qlab

Decaf Coffee: Mountain Water & CO₂ – Φυσικές Μέθοδοι Αποκαφεϊνοποίησης

Ο καφές χωρίς καφεΐνη (decaf) αποτελεί επιλογή για όσους αγαπούν τον καφέ αλλά θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Πώς όμως αφαιρείται η καφεΐνη από τους κόκκους; Δύο από τις πιο φυσικές και ποιοτικές μεθόδους είναι η Mountain Water και η CO₂ (διοξείδιο του άνθρακα).

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές που βρίσκεται στους κόκκους του καφέ και δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η περιεκτικότητα ενός παραδοσιακού φλιτζανιού καφέ (≈ 250ml) μπορεί να κυμαίνεται από 80 έως 150mg καφεΐνης, ανάλογα με την ποικιλία και την εκχύλιση.

Για να χαρακτηριστεί ένας καφές ως decaf, πρέπει να έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 97% της αρχικής καφεΐνης. Στις σύγχρονες μεθόδους, το ποσοστό μπορεί να φτάσει έως και το 99,9%.

Μέθοδοι Αποκαφεϊνοποίησης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι απομάκρυνσης της καφεΐνης, με τις πιο φυσικές και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους να είναι οι Mountain Water και CO₂.

Mountain Water Decaf

Η μέθοδος Mountain Water πραγματοποιείται κυρίως στο Μεξικό και χρησιμοποιεί καθαρό νερό από τα βουνά για την απομάκρυνση της καφεΐνης.

Διαδικασία:

  1. Οι κόκκοι μουλιάζουν σε ζεστό νερό, όπου η καφεΐνη διαλύεται.
  2. Το υγρό περνά μέσα από ειδικά φίλτρα άνθρακα που απορροφούν την καφεΐνη.
  3. Οι κόκκοι επαναπορροφούν τα διαλυμένα αρωματικά συστατικά, διατηρώντας έτσι τη γεύση τους.
  4. Οι κόκκοι μετά οδηγούνται για ξήρανση και προετοιμάζονται για εξαγωγή.

Με αυτή τη μέθοδο αυτή αφαιρείται το 99-99,9% της καφεΐνης, είναι απόλυτα φυσική μέθοδος αφού δεν χρησιμοποιείται χημικός διαλύτης και διατηρεί τα φυσικά αρώματα του καφέ.

CO₂ Decaf (Διοξείδιο του Άνθρακα)

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί υπερκρίσιμο CO₂ (σε κατάσταση μεταξύ αερίου και υγρού), το οποίο δεσμεύει την καφεΐνη χωρίς να επηρεάζει τις υπόλοιπες ενώσεις γεύσης.

Διαδικασία:

  1. Οι κόκκοι τοποθετούνται σε θάλαμο υπό υψηλή πίεση.
  2. Το CO₂ διαπερνά τους κόκκους, διαλύοντας και απομακρύνοντας την καφεΐνη.
  3. Η καφεΐνη δεσμεύεται και αφαιρείται, ενώ ο καφές παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος.
  4. Οι κόκκοι στεγνώνουν και είναι έτοιμοι προς χρήση.

Με τη μέθοδο αυτή αφαιρείται το 97-99% της καφεΐνης χωρίς τη χρήση χημικών και είναι ιδανική μέθοδος για specialty καφέδες ,καθώς διατηρεί τα γευστικά χαρακτηριστικά στο μέγιστο βαθμό.

Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη;

Και οι δύο μέθοδοι είναι φυσικές και δεν χρησιμοποιούν χημικούς διαλύτες, όπως το χλωριούχο μεθυλένιο ή ο οξικός αιθυλεστέρας, που εφαρμόζονται σε άλλες μεθόδους decaf.

  • Το Mountain Water Decaf είναι ιδανικό για όσους θέλουν μια φυσική μέθοδο που χρησιμοποιεί μόνο νερό και φίλτρα άνθρακα.
  • Το CO₂ Decaf είναι sustainable και προσφέρει μια πιο προηγμένη τεχνική που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα τα αρωματικά στοιχεία του καφέ.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, το αποτέλεσμα είναι ένας ποιοτικός καφές χωρίς καφεΐνη, που δεν υστερεί σε γεύση και αρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *